ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

Η Σχολή Πολιτικών Επιστημών ιδρύθηκε το 2013 και περιλαμβάνει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (που λειτουργεί από το 1997) και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (που λειτουργεί από το 2004). Αν και καινούργια, η Σχολή παραπέμπει στη μακρά ιστορία του Παντείου. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε πράγματι ιδρυθεί το 1930 ως «Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών» κατά το γαλλικό πρότυπο της École Libre des Sciences Politiques του Παρισιού. Μετά από πολλές μετονομασίες, απέκτησε το 1988 το σημερινό του όνομα «Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών».

Η συνύπαρξη των δύο προϋπαρχόντων τμημάτων κάτω από την ενιαία στέγη της Σχολής Πολιτικών Επιστημών δίνει έμφαση στη διεπιστημονικότητα, η οποία χαρακτηρίζει άλλωστε και τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών. Στο εσωτερικό της Σχολής, οι διαφορετικές επιστήμες δε νοούνται ως αδιάβροχες και στεγανές δομές αλλά ως δυναμικοί χώροι που αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Κοινός στόχος είναι η εκπαίδευση επιστημόνων στον θεωρητικό στοχασμό, τη συγκριτική θεώρηση και την κριτική σκέψη γύρω από τα θεμελιώδη κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, στη διαχρονική και συγχρονική τους διάσταση.  Πολιτικό - ιδεολογική ανάλυση, ιστορική σύνθεση, σύζευξη θεωρίας και εφαρμογής αποτελούν βασικούς πυλώνες των σπουδών, όπως εξειδικεύονται στα πεδία της πολιτικής επιστήμης, της ιστορίας και της κοινωνικής πολιτικής.

 

Κοσμήτορας της Σχολής

 

 Χριστίνα Κουλούρη

Επικοινωνία

Koulouri ΒΑΘΜΙΔΑ : Καθηγήτρια

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,
Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Κτίριο:
Όροφος: - , Γραφείο: -

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο : +30 210

ΤΟΜΕΑΣ  :  
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ :  Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία
CV   pdf blue small  GR  pdf blue small  ENG  

 

  Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ). Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος Γεωργίου και Άννας Σακελλαρίου. Ως μεταπτυχιακή υπότροφος του Σαριπολείου Κληροδοτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, όπου έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (D.E.A.) στην Ιστορία, έναν από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και έναν από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I). Το 1994 βραβεύτηκε με το βραβείο Νίκου Σβορώνου για το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Πελοποννήσου. Το 2010 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE). Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και 46 άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια, τη συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης και την ιστορία του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ

 

erasmus w elke w

Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Η   Π Ρ Ο Σ Β Α Σ Η

Μηχανοργάνωση

Βιβλιοθήκη

DATSA

diaugeia

MODIP

MKE

SYNHGOROS

gym