Προσωπικό

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

 
 
Αθήνα, 03.12.2013
Αρ. πρωτ.: 35
Προς τα Μέλη του Συλλόγου
 
  
Ανακοίνωση

 

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου κατά την Συνεδρίασή του, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, αποφάσισε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την
Τετάρτη 04.12.2013
και ώρα 10:00π.μ.
στην Αίθουσα Τελετών.
 
Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
  
1. Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
2. Προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού, προγραμματισμός μετακινήσεων, νέος
    οργανισμός – οργανόγραμμα.
3. Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα.
4. Ανακοινώσεις
 

 


 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
   
  Αθήνα, 02.10.2013
   

Αγαπητοί φοιτητές,

Το Πανεπιστήμιο που επιλέξατε για τις σπουδές σας τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε και τυπικά την εγγραφή σας σε αυτό.

Το Διοικητικό Προσωπικό βιώνει εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που καθιστά τη λειτουργία της προβληματική. Για το Πανεπιστήμιό μας η δραστική περικοπή του προϋπολογισμού τα τελευταία 2 χρόνια έχει ως επίπτωση την αντίστοιχη περικοπή στα κονδύλια για την εκπαίδευση, τις βιβλιοθήκες και τη φοιτητική μέριμνα.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σήμερα υπηρετούν 111 υπάλληλοι με σκοπό να προσφέρουν διοικητική υποστήριξη σε 20.000 – περίπου – προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, με πρόσφατη την απώλεια 14 συναδέλφων με το καθεστώς της διαθεσιμότητας- κινητικότητας. Παρά τις οργανικές ελλείψεις, οι διοικητικοί, ασκούν το έργο τους με υπευθυνότητα, αυξημένη αίσθηση καθήκοντος και βούληση στις νέες συνθήκες, έτσι όπως διαμορφώνονται με την εφαρμογή των νέων νόμων για την εύρυθμη λειτουργία τις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δοθείσης της ευκαιρίας, να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το σύνολο του διοικητικού προσωπικού και ιδιαιτέρως των Γραμματειών που με πνεύμα συνεργασίας, υπερβάλλοντας τις δυνάμεις τους, κατάφεραν, σε μικρό χρονικό διάστημα (μόλις 4 ημερών), να εγγράψουν 1.700 και πλέον πρωτοετείς φοιτητές.

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Μαζί με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα (Μέλη ΔΕΠ – Διοικητικοί– Φοιτητές), από σήμερα αναλαμβάνετε και εσείς την ευθύνη που σας αναλογεί έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο να παραμείνει χώρος ανάπτυξης της γνώσης και της δημοκρατικής σκέψης και να συνεχίσει τη συμβολή του στη δημιουργία δημοκρατικών πολιτών, διακρινόμενοι για την αρτιότητα της εκπαίδευσης τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι, με σύμμαχο και την κατανόησή σας, θα καταφέρουμε να σας παράσχουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να είμαστε δίπλα σας για την επίλυση προβλημάτων που ανακύψουν.

Σας καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Παντείου Πανεπιστημίου και σας ευχόμαστε μια ευχάριστη και εποικοδομητική ακαδημαϊκή πορεία.

   

Η  Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 αφού διαπίστωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντείνεται με τις απολύσεις, την οικονομική ασφυξία, τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων καθώς επίσης και τη μείωση του προσωπικού κατά 25% από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

 • Συμμετοχή στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου 2013 και στην πενθήμερη απεργία από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2013, που προκήρυξε η ΟΔΠΤΕ.
 • Ενιαίο μέτωπο εκπαίδευσης και συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους.
 • Κοινή Γ.Σ. με τους Συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και φοιτητών για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 10:00π.μ.
 • Καλούμε σε πορεία από τα προπύλαια προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 11:00π.μ. και σε παναττική συνέλευση Συλλόγων ΑΕΙ-ΤΕΙ στα Προπύλαια.
 • Καλούμε τη Διοίκηση του Παντείου να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον αγώνα των υπαλλήλων.
 • Καλούμε σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες Εκπαίδευσης.
 • Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
 • Θεωρούμε ότι τα στοιχεία που ζητάει το ΥΠΑΙΘ είναι παραπλανητικά και προσχηματικά και καλούμε τη Διοίκηση να καταδείξει με κάθε άλλο τρόπο την έλλειψη προσωπικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παλεύουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση,
Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά και
Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά.

 

Από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού

Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.


   

Διεύθυνση: Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λεωφ. Συγγρού 136 – Αθήνα

Ταχ. Κωδ.:   17671

Τηλέφωνα Προέδρου: 69 44 19 15 13 – 210 77 21 910

Fax: 210 77 22 028

Τηλέφωνα Γ. Γραμματέα: 69 48 20 14 40 - 23 10 99 52 06

Fax: 23 10 99 67 72

e-mail: savaspap@ad.auth.gr

Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αριθμ. πρωτ.: 317

 

Προς

τα μέλη των Πρωτοβάθμιων

Συλλόγων της Ομοσπονδίας

 

Ανακοίνωση

 

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και δεδομένης της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας του Διοικητικού Προσωπικού στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Κ.Σ. της Ομοσπονδίας μας στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση  και βασανιστική ανάλυση των προτάσεων που κατατέθηκαν συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εστάλησαν από Πρωτοβάθμιους Συλλόγους  ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

 1. Δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10,11 και 12,13 Σεπτεμβρίου.
 2. Μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Περιφρούρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων μας.

Πριν από την πενθήμερη απεργία θα συνεδριάσει το Κ.Σ.

Προτείνεται οι σύλλογοι να συγκαλούν σε πυκνά χρονικά διαστήματα, μεσούντος του απεργιακού αγώνα Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες θα λειτουργούν θετικά στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των συναδέλφων και θα καλλιεργούν ένα κλίμα αγωνιστικής διάθεσης και ενίσχυσης του μετώπου.

Απολύτως αναγκαίο κρίνεται να υπάρχει διαρκής – καθημερινή ενημέρωση του Κ.Σ. μέσω του Γενικού Γραμματέα για την κατά τόπους εξέλιξη των κινητοποιήσεων ώστε να υπάρχει ενιαία έκφραση και στάση όλων των συλλόγων της Ομοσπονδίας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για τον εργασιακό βίο όλων μας, δεδομένης της άμεσης απειλής να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% του Διοικητικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ολέθρια για τον καθένα μας και γι αυτό απαιτείται η άμεση, δυναμική, οργανωμένη και  καθολική αντίσταση μας. Δεν χωρά καμιά αυταπάτη. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο αδράνειας. Δεν δικαιολογείται η ηττοπάθεια, γιατί είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την εκπαραθύρωση μας. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα. Πρέπει να δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλο και να πορευτούμε αλληλέγγυοι στο δρόμο του αγώνα. Το εμπειρικό φορτίο που έχουμε μας δείχνει ότι η αποστασιοποίηση, η ΄μοιρολατρική υποταγή, και η έλλειψη πίστης και ελπίδας στον πιο δίκαιο αγώνα που έχουμε χρέος να δώσουμε, θα προδιαγράψει την πιο δυσοίωνη προοπτική για τη ζωή μας. Δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό για μας η μια ή η άλλη ήττα που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια.

Ο αγώνας αυτός είναι πέρα για πέρα δίκαιος, γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν αποτελούμε πλεονάζον προσωπικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένας περισσότερο ανορθολογικός και άδικος τρόπος, ούτε πιο ανορθόδοξη και αντιμεταρρυθμιστική μέθοδος από αυτήν που υιοθετεί το Υπουργείο, για να θεραπεύσει – λέμε τώρα- τις όντως υπαρκτές και χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις των δημόσιων δομών. Γιατί;  Διότι αποφασίζει πρώτα, αυθαίρετα, τον αριθμό αυτών που θεωρεί ότι πλεονάζουν, 1765, και στη συνέχεια αναζητά μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα το προσωπικού που θέλει, ανυπερθέτως, να θέσει σε διαθεσιμότητα. Για κάθε νοήμονα άνθρωπο όλα αυτά είναι προσχηματικά. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και σε ποιον απολογούνται. Ξέρουμε όμως και το αποτέλεσμα αυτής της ψευδεπίγραφης πολιτικής της αναδιάρθρωσης και αυτό δεν είναι άλλο από την καταστροφή χιλιάδων ανθρώπινων ζωών - γιατί αυτό σημαίνει ανεργία - και την υπονόμευση της λειτουργίας  των ιδρυμάτων και την αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα τους, για να τα θυσιάσει στο βωμό μιας αγοραίας-κερδώας λογικής. Το ίδιο πράγμα ακριβώς γίνεται με όλα τα δημόσια αγαθά, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια ακόμη και με αυτό το ίδιο το νερό. 

Καλλιεργούν μύθους (1,5-2 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι), μεθοδευμένα μας κατασυκοφαντούν, αποπροσανατολίζουν και παραπλανούν μια κοινωνία ολόκληρη που δεινοπαθεί και είναι θυμωμένη– δυστυχώς ο θυμός της μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά κόκκινος- για να τη στρέψουν εναντίον μας. Για να πιστέψει ότι για τα δεινά της υπεύθυνοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι όλοι αυτοί που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και εμπορεύονται το ιερό δικαίωμα του καθενός στην εργασία. Όλοι αυτοί που συντηρούν όλα τα κακώς κείμενα και σιτίζουν μια βαθιά αρρωστημένη νοοτροπία που έχει ιδρύσει καθεστώς. Από πού εκπορεύονται όμως όλα αυτά; Πως έχουν ριζώσει; Μας λένε ότι έχουμε και εμείς τις προσωπικές μας ευθύνες και οι συντεχνίες βεβαίως. Αυτό είναι αλήθεια. Μας λένε ότι δεν μπορούν να σπάσουν τα τείχη που αυτές έχουν ορθώσει για να διατηρήσουν τα προνόμια τους.  Αυτό δεν είναι αλήθεια.  Χρειαζόταν μια άλλη πολιτική βούληση, μακριά από λαϊκισμούς και άγνοια του «πολιτικού κόστους». Τώρα μπορούν και σαρώνουν τα πάντα, μαζί με τα λίγα ξερά –όντως υπήρχαν _ καίγονται και τα (πολλά) χλωρά. Θα μπορούσαν με τη δύναμη του ορθού και του δίκιου να αναστρέψουν κάθε λανθάνουσα κατάσταση. Ούτε το έκαναν ούτε θέλουν να το κάνουν. Γιατί; Διότι η πολιτική αυτή είναι ξεκάθαρο, έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Βάζει στο στόχαστρο της τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αφήνει στο απυρόβλητο λογής-λογής μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται ανενόχλητα τον παραγόμενο πλούτο, φοροκλέβουν, φοροδιαφεύγουν και εκμεταλλεύονται -τώρα ακόμη  πιο άγρια με τους μισθούς πείνας και χωρίς ασφάλεια -τους εργαζόμενους.  Μας λένε ότι αδιαφορούμε για τους 1,5 εκατομμύριο ανέργους, αυτοί, που έχουν τις τύχες αυτών των ανθρώπων στα χέρια τους. Όλοι αυτοί οι άνεργοι προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Ε λοιπόν κι εμείς σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα ανήκουμε και οι άνεργοι αυτοί είναι παιδιά μας, αδέρφια μας, φίλοι μας, είμαστε εμείς.     

Το πλεονέκτημα μας είναι το δίκιο μας και η δύναμη μας η μαζική συμμετοχή και η ενότητα. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους.

Αυτό πρέπει να βροντοφωνάξουμε.  Γι αυτό πρέπει να αγωνιστούμε.

 • Αναφορικά με το σημερινό έγγραφο του Υπουργείου θα επανέλθουμε άμεσα, αφού μελετηθεί επαρκώς.

 

Ο Πρόεδρος

 

Φραγκίσκος Βορτελίνος

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Σάββας Παπαδόπουλος