Νίκος Θεοτοκάς

Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη. Απομνημονεύματα και ιστορία

Εκδόσεις Βιβλιόραμα, 549 σελίδες, ISBN: 978-960-9548-01-4, Αθήνα 2012

"Αυτείνη την λευτερίαν δεν την ηύραμεν εις το σοκάκι και δεν θα μπούμεν εύκολα πίσου εις του αυγού το τζόφλιο· ότι δεν είμαστε πουλάκι να χωρέσουμεν πίσου, εγίναμε πουλί και δεν χωρούμεν". Μακρυγιάννης

Ο βίος του Μακρυγιάννη μας δείχνει ανάγλυφα την ιστορία των ανθρώπων που, δίνοντας την ψυχή και το αίμα τους, βάλθηκαν να γκρεμίσουν τον παραδοσιακό κόσμο. Και ανέτρεψαν, έτσι, τον μόνο κόσμο που μπορούσε να τους χωρέσει... Το βιβλίο αυτό, με την έγνοια της πιστότερης δυνατής αναφοράς στις μαρτυρίες και τις πηγές, επιχειρεί την εξιστόρηση του βίου και της δράσης του στρατηγού, προσεγγίζοντας τον "απελέκητο" λόγο που μας άφησε στα "Απομνημονεύματα" και στα "Οράματα και Θάματα", ως πολύτιμο τεκμήριο για τον λαϊκό πολιτισμό, για την ιστορία του πρώτου μισού του 19ου αιώνα και για την Επανάσταση του 1821.

 

Χριστίνα Μ. Ζαραφωνίτου (Διεύθυνση Έκδοσης)/Christina M.Zarafonitou (Editor)
Συνεργασία: Ευ.Χαϊνάς & Ιω.Γουσέτη
Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές/The Profession of Criminologist Today: Content, Challenges and Prospects, Πρακτικά  Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου 
Έκδοση: Νομική Βιβλιοθήκη, 358 σελ, ISBN: 978-960-272-993-9
Αθήνα 2012
 
Ο τόμος αυτός των Πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου  που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της» και ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2011, με θέμα: «Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές», περιλαμβάνει  εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. 
Η ύλη του κατανέμεται σε έξι κεφάλαια αντίστοιχα των συνεδριών της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης, ενώ το έβδομο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα του συνεδρίου και συγκεκριμένα:
· Το επάγγελμα του εγκληματολόγου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
· Το επάγγελμα του εγκληματολόγου: η διεθνής εμπειρία
· Το επάγγελμα του εγκληματολόγου: διδασκαλία και έρευνα
· Ο εγκληματολόγος στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης
· Ο ρόλος του εγκληματολόγου στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στην αρωγή των θυμάτων
· Ο ρόλος του εγκληματολόγου στην επανένταξη των αποφυλακισμένων

 

Christiana Constantopoulou (dir.),

Barbaries contemporaines

Auteurs: Lucien Sfez, Pierre Bouvier, Bruno Péquignot, Serge Proulx, Raul-Enrique Rojo, Julie Alev Dilmaç, Karine Poirier, Sylvain Quidot , Didier Vrancken, Daniela Roventa-Frumusani, Adriana Stefanel,  Bernard Convert, Lise Demailly, Olivier Chantraine, Antonis Paparizos, Alain Eraly,  Vittorio Cotesta, Martina Barro, Marianna Psilla, Dimitra Papadopoulou, Christiana Constantopoulou.

Editeur: L'harmattan, 248 pages, ISBN: 2336008378, Paris 2012

Des termes tels que "culture" ou "barbarie" prêtent à beaucoup de confusions aussi bien dans le langage scientifique que dans le langage commun. Certains penseurs jugent que la référence à la barbarie n'exprime que la peur de l'inconnu (ou la peur de l'autre") ; aussi la question identitaire se trouve-t-elle au centre de la problématique. Freud considérait comme inévitable la lutte "éternelle" entre Eros et Thanatos, lutte que les diverses cultures essayent de dissimuler : un aperçu historique des temps modernes ne peut que confirmer l'existence, dans toute société, d'attitudes qui consistent à bafouer l'humanité de "l'autre" ; ce sont justement ces "attitudes" qui pourraient résumer le sens fondamental du terme "barbarie". Pour lutter contre la barbarie, le projet politique semble indispensable ; or, c'est la "dépolitisation" qui caractérise la société moderne, faite d'exclusions et d'inégalités. Le présent recueil dresse le bilan des diverses barbaries contemporaines et participe d'un effort de réflexion sur les conditions de leur éventuel dépassement.

 

Ελένη Παπαγαρουφάλη
Δώρα ζωής μετά θάνατον. Πολιτισμικές εμπειρίες
Εκδόσεις Πατάκη, 391 σελίδες, ISBN 978-960-16-4289-5, Αθήνα 2012

Ο θεσμός της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων σώματος στην Ελλάδα είναι γνωστός πλέον και συζητιέται θετικά. Ωστόσο το ποσοστό των εγγεγραμμένων δωρητών συνεχίζει να είναι το χαμηλότερο όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έλληνες πολίτες διστάζουν να δηλωθούν δωρητές μετά θάνατον από φόβο μήπως τους αφαιρέσουν τα όργανα πριν την ώρα τους. Στην παρούσα μελέτη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που ώθησαν τους υποψήφιους δωρητές στη μελλοντική πράξη τους και στον τρόπο με τον οποίο τη βιώνουν όταν τη φαντάζονται να συμβαίνει. Συγχρόνως μελετάται ο τρόπος με τον οποίο αυτή η απαραίτητη για τις μεταμοσχεύσεις μορφή δωρεάς εντάσσεται στην εθνική πολιτική σύγκλισης με χώρες θεωρούμενες πιο εκσυγχρονισμένες. Η άρνηση και η αποδοχή του θεσμού αναδεικνύονται σε πολιτισμικές εμπειρίες που σχετίζονται με ευρύτερα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και με βιώματα των Ελλήνων όχι πάντα σχετικά με τη βιοϊατρική.

 

Μελίνα Σεραφετινίδου

Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. Η ιστορική αφήγηση: Από την απολυταρχία στον κρατικό καπιταλισμό, Τ. ΙΙ,

Εκδότης: Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 891 σελίδες, ISBN: 960-01-1468-4, Αθήνα 2012

Ο δεύτερος τόμος της μελέτης μας για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας αφηγείται την ιστορική της πορεία από τον 17ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας στις χώρες του δυτικού καπιταλισμού, τόσο στον δημόσιο βίο όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της κοινωνικής ζωής, εστιάζοντας στα τρία θεμελιακά χαρακτηριστικά της: στην ολοκληρωτική εξουσία που ασκεί, στη λειτουργία της υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην εγγενή τάση των στελεχών της να ενεργούν προς ίδιον όφελος. Σε αυτήν την περιπλάνηση στον χρόνο και στον χώρο σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του κρατικού καπιταλισμού που σημειώθηκε μεταπολεμικά με την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, καθώς σήμανε τη μετάλλαξη των γραφειοκρατών του κράτους σε φορέα του κεφαλαίου και, κατ' επέκταση, τη συγκρότηση ενός νέου ταξικού μορφώματος, της κρατικής γραφειοκρατικής αστικής τάξης. Η ανάλυση της κοινωνικής ισχύος αυτής της νέας μερίδας του κεφαλαίου περιλαμβάνει τη διερεύνηση των παλινδρομήσεων που εμφανίζει ο κρατισμός μετά την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και κατά την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση. Τέλος, αναζητώντας τα αίτια της γραφειοκρατικής παθογένειας οδηγηθήκαμε σε μια συγκριτική ανάλυση της κρατικής γραφειοκρατίας σε χώρες (Σουηδία, Δανία, Βρετανία, Ελλάδα) που καταλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις στην κλίμακα της γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας..

 

Νίκος Λέανδρος

Οικονομική Κρίση και Σύγχρονη Ανάπτυξη» Η οπτική της Πολιτικής Οικονομίας

Εκδότης: Διόνικος, 487 σελίδες, ISBN: 978-960-6619-71-7, Αθήνα 2012


Το βιβλίο αυτό εξετάζει τις διαδικασίες συγκρότησης και αλλαγής των διαφορετικών αντιλήψεων για το οικονομικό πρόβλημα και την έννοια της ανάπτυξης από την πρώτη περίοδο διαμόρφωσης της οικονομικής επιστήμης μέχρι σήμερα. Ενώ οι οικονομολόγοι που θεμελίωσαν την Πολιτική Οικονομία έθεσαν στο κέντρο της προσοχής τους τη συνολική λειτουργία του οικονομικού συστήματος, η κυριαρχία της νεοκλασικής προσέγγισης, από τα τέλη του 19ου αιώνα, έστρεψε το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των οικονομολόγων στην κατανομή των πόρων και στην αναζήτηση της στατικής ισορροπίας των αγορών. Ο άνθρωπος ως δημιουργός και κυρίως ως ο βασικός στόχος της ανάπτυξης χάθηκε από την οπτική των περισσότερων οικονομολόγων, ενώ το περιβάλλον αντιμετωπίσθηκε ως ένας πόρος που διατίθεται δωρεάν και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς συνέπειες. Σήμερα, μετά από τρεις δεκαετίες κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις: υψηλή ανεργία, ανασφάλεια και περιορισμός κοινωνικών δικαιωμάτων, αυξανόμενες ανισότητες, υπερχρέωση κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οικολογική υποβάθμιση.Οι εξελίξεις αυτές θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ριζικής αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του οικονομικού συστήματος και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να αντιληφθούμε, με έναν πιο σύνθετο και περιεκτικό τρόπο, την έννοια της οικονομικής προόδου και τα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να είναι κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

 

Άννα Λυδάκη,

Ίσκιοι κι αλαφροΐσκιωτοι, Λαϊκός λόγος και πολιτισμικές σημασίες

Εκδόσεις Παπαζήση, 311 σελίδες ISBN 978-960-02-2573-0, Αθήνα 2012


Αφηγήσεις και γνώμες, οιονεί απαντήσεις σε πανάρχαια, επιτακτικά ερωτήματα για το πριν, το τώρα και το μετά της ζωής που η απαρχή τους χάνεται στο βάθος του χρόνου, αποτελούν αντικείμενο αυτής της μελέτης. Μέσα από παραδόσεις και μύθους για δαίμονες, για δαιμονισμένους κι αλαφροΐσκιωτους, για νεράιδες και για ξωτικά αναδύεται το πρόσωπο του κακού και οι τρόποι αντιμετώπισής του· τα μοιρολόγια, τα ταφικά έθιμα και οι φανταστικές συνομιλίες ζώντων και τεθνεώτων με τον άγγελο του θανάτου φανερώνουν τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο αναπόφευκτο τέλος· τα αινίγματα και οι επωδές, που σκοπό έχουν να παρακαλέσουν ή να εξαναγκάσουν τις αόρατες δυνάμεις να δείξουν το ευνοϊκό τους πρόσωπο, μαρτυρούν την επιβίωση του ιερού παιχνιδιού των λέξεων ο λόγος που τρέπεται για να εκφράσει πάθη και παθήματα δηλώνει την ποιητικότητα της καθημερινής ζωής. Ο διάλογος με τα κείμενα ανέδειξε τον κοινό τόπο των ανθρώπων που τα δημιούργησαν, όμως ένα σύγχρονο μυθιστόρημα και ένα δοκίμιο γραμμένο από λογοτέχνη κατέστησαν φανερό το γεγονός ότι ο ανώνυμος, μυθικός-ποιητικός λόγος επιβιώνει συχνά, παρά την απομάγευση της φύσης και παρά τις επιστημονικές εξηγήσεις των φαινομένων.

Γεωργία Πετράκη (επιστ. επιμ.)
 
 
Διεθνείς μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας,
 
Πάντειον Πανεπιστήμιο, ΚΕΚ.ΜΟ.ΚΟΠ.                  
ISBN: 978-960-01-1450-8, 1η έκδοση, Ιούνιος 2012, 17 x 24, σελ. 352, Τιμή 22,00€
 
Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην οργάνωση της εργασίας στη τρέχουσα περίοδο στην οποία τα πληροφοριακά μέσα εργασίας και οι διασυνδέσεις των επιχειρήσεων και των αγορών ανατρέπουν τις ισορροπίες που είχαν διαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας μεταπολεμικά, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και, αν και υστερότερα, στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των μεταβολών στους εργαζόμενους και στους θεσμούς της εργασίας; Το ερευνητικό πρόγραμμα WORKS προσπαθεί να κατανοήσει τις μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας, όχι αποκλειστικά στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αλλά σ' αυτό της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης των αλυσίδων αξίας, δηλαδή της αποσύνθεσης και ανασύνθεσης κλάδων, επιχειρήσεων, παραγωγικών διαδικασιών, ειδικεύσεων και δεξιοτήτων. Το ερευνητικό πρόγραμμα "Η οργάνωση της εργασίας και οι αναδιαρθρώσεις στην κοινωνία της γνώσης" (Work Organisation and Restructuring in the Knowledge Society) χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 στα πλαίσια του 6ου Πλαισίου για την Έρευνα. Με συνεργάτες από 17 διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα σε 14 χώρες-μέλη της Ε.Ε., το Πρόγραμμα συνδύασε τη θεωρητική επεξεργασία με τη λεπτομερειακή ανάλυση ευρέος φάσματος στατιστικών δεδομένων και με μελέτες περίπτωσης, προκειμένου να συλλάβει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους σύγχρονους κόσμους της εργασίας.