Ανακοινώσεις σπουδών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2019-2020

 

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ» Αλμπέρ Καμύ

 

Αγαπητές και αγαπητοί πρωτοετείς φοιτήτριες/ές,

σας καλωσορίζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το Πανεπιστήμιό μας ιδρύθηκε το 1930 από τον τότε Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, με σκοπό να καλύψει τους νέους, τότε, κλάδους της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Επιστήμης. Σήμερα έχει εννέα Τμήματα και καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών επιστημών.

Στη διάρκεια των χρόνων παραμονής σας στο Πάντειο θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε συνέδρια και πολιτιστικές δραστηριότητες και να παρακολουθήσετε μαθήματα για ένα ή δύο εξάμηνα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω του Προγράμματος Erasmus.

Το Πανεπιστήμιό μας διαθέτει μια εξαιρετική Βιβλιοθήκη, με ιδιαιτέρως κατηρτισμένους Βιβλιοθηκονόμους. Το Γυμναστήριο προσφέρει πολλές δυνατότητες άθλησης και συμμετοχής σε ομαδικά σπορ και χορευτικές ομάδες.

Η Χορωδία του Πανεπιστημίου μας έχει ήδη μια ανοδική πορεία και η Θεατρική Ομάδα παρουσιάζει κάθε άνοιξη μια ενδιαφέρουσα παράσταση.

Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, οι περισσότερες αίθουσες είναι εφοδιασμένες με προβολείς και αντίστοιχες οθόνες προβολής, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Οι δαπάνες για όλες αυτές τις εργασίες καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου, δηλαδή από την υψηλή φορολογία που καταβάλλουν οι γονείς και οι οικογένειές σας στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ελπίζουμε ότι θα φροντίσετε και εσείς για τη διατήρηση αυτής της εικόνας. Σας αξίζει να σπουδάζετε σε ένα καθαρό, σύγχρονο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Εάν θέλετε να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις, μπορείτε να τις προβάλλετε σε εκατόν τριάντα πέντε πλαίσια, τα οποία υπάρχουν στο Νέο Κτίριο (από το ισόγειο έως τον 7ο όροφο), σε άλλα δέκα πέντε πλαίσια που υπάρχουν στο αίθριο του ιδίου κτιρίου και σε ακόμη σαράντα πλαίσια που υπάρχουν στο κτίριο Στασινόπουλου (γυάλινο).

Επέλεξα την φράση του Γάλλου συγγραφέα και φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ ως εισαγωγή σ’ αυτή την επιστολή για να τονίσω την σημασία της αμοιβαίας κατανόησης και την ανοχή για το Πανεπιστήμιό μας, για τους 11.000 περίπου φοιτητές, τους 230 ακαδημαϊκούς δασκάλους, τους 110 διοικητικούς υπαλλήλους και τα 40 περίπου μέλη Ειδικού Διδακτικού και Τεχνικού Προσωπικού.

Μέσω των πολλών προγραμμάτων μας και τις συνεργασίες με πολλά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, επιδιώκουμε να καλύψουμε την προοπτική μας και ως Πανεπιστήμιο με υπευθυνότητα να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της κοινωνίας και στην εξασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος.

Όπως είχε γράψει και ο ένας από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου μας, ο Γεώργιος Φραγκούδης, στην επιστολή των πρωτοετών του 1930 «…. Η Σχολή αυτή δεν ιδρύθη δια να απονείμη διπλώματα και να αυξήση τον ήδη κολοσσιαίον αριθμόν των ημιμαθών και των θεσιθηρών. Ο σκοπός της Σχολής είναι αποτέλεσμα μεγάλης πατριωτικής ιδεολογίας. Επιδιώκομεν τον φρονηματισμόν των πολιτών, ώστε να αποκτήσωμεν φωτισμένους και τιμίους πολίτας και πολιτευομένους, επιδιώμομεν την μόρφωσιν χαρακτήρων οι οποίοι λείπουν δυστυχώς από την κοινωνίαν μας, επιδιώκομεν τον περιορισμό της παντός είδους ακολασίας, η οποία λυμαίνεται την ελληνικήν κοινωνίαν. …»

Το Πανεπιστήμιό μας επιδιώκει την σύναψη ισχυρών δεσμών με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με την τοπική κοινότητα της Καλλιθέας. Στόχος των ακαδημαϊκών προγραμμάτων των Τμημάτων μας είναι να προσφέρουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας ακαδημαϊκή και επαγγελματική γνώση, κριτική σκέψη, να τους διδάξουν κοινωνική υπευθυνότητα και να τους προετοιμάσουν για μια σταδιοδρομία που ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές τους επιδιώξεις. Βασικά στοιχεία αυτής της εκπαίδευσης συνιστούν η ανάπτυξη της αναλυτικής σκέψης και η αναγνώριση της ατομικής δημιουργικότητας. Επίσης η συνειδητοποίηση ότι σήμερα όλοι οι ορίζοντες είναι ανοικτοί και ότι η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν κύρια συστατικά της βασισμένης στην γνώση κοινωνίας και οικονομίας.

Εύχομαι σε όλους σας κάθε επιτυχία στις σπουδές σας στο Πανεπιστήμιό μας και στις μελλοντικές σας δραστηριότητες. Ελπίζω να συνδυάσετε το πάθος για επιτυχία με την βελτίωση της κοινωνίας και να κάνετε την διαφορά σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη

erasmus w elke w MODIP wide KEDIBIM

Γ Ρ Η Γ Ο Ρ Η   Π Ρ Ο Σ Β Α Σ Η

Μηχανοργάνωση

Βιβλιοθήκη

it modip

diaugeia

MKE

SYNHGOROS

gym